Top
Menu Luk

Få råd til mere – spar på energien


Dine daglige vaner har stor betydning for dit energiforbrug i hjemmet. Det er ikke altid, at man er klar over, hvor meget energi man egentlig bruger – og derfor kan elregningen godt komme som en stor og ubehagelig overraskelse.

 

Her får du 6 gode råd til, hvordan du bedst muligt kan spare på energien i hjemmet og dermed få råd til andet sjov i hverdagen – for der er nemlig tusinder af kroner at spare.  

 

  1. Opvaskemaskine, vaskemaskine og tørretumbler

Dine maskiner bør altid være fyldt helt op inden du starter dem, for en lille vask bruger ligeså meget, som en stor. Derudover bør du bruge de korteste programmer og lave temperaturer, når du vasker, da maskinerne så bruger mindre energi.

Et godt tip er, at du altid skal vælge A-mærkede hvidevare, når du køber vaskemaskine, tørretumbler, køleskab m.m. Skalaen går fra A+++, som er den kategori, der giver den største strømbesparelse.

 

  1. Køleskab og fryser

Køleskabet og fryseren er blandt de største strømslugere i dit hjem næst efter aircondition. Køleskabet står for ca. 14% af elregningen, og derfor kan der være mange penge at spare.

Det anbefales at indstille den indvendige temperatur i dit køleskab til 4° grader og -18° i din fryser. Hvis du sænker temperaturen med blot én grad øges elforbruget med ca. 6%. Derfor kan en nøjagtig temperaturindstilling være altafgørende for din elregning.

 

  1. Belysning

Skift dine almindelig pærer ud med LED-pærer eller sparepærer. En sparepære bruger nemlig kun en femtedel af den strøm, som en almindelig pære bruger. Derudover holder de meget længere, så du skifter for at udskifte dem hele tiden.

Et godt råd er, at du skal huske at slukke for lyset i de rum, som du ikke bruger. Det er unødigt lys, som får elregningen til at stige.

 

  1. Max 21 grader i hjemmet

Stuetemperaturen i dit hjem bør ikke overstige overstige 21° – i mindre benyttede rum er 15° nok. Når du skruer op for ‘3’ på dine radiator svarer det til 21°, og jo mere temperaturen overstiger 21°, jo højere bliver elregningen. Hver ekstra streg giver 5-6% større varmeudgift.

Derudover kan det være en god idé at skrue ned for varmen om natten eller under rejse.

 

  1. Luft ud dagligt

Du skal lufte ud dagligt, selvom det er koldt udenfor – især, hvis der er blevet lavet en efterisolering af din bolig. Det er både godt for dig selv – og for elregningen. Daglig udluftning giver et bedre indeklima. Derudover har rummet lav fugtighed og er derfor meget lettere at varme op.

Når din bolig er blevet efterisoleret, vil det være nemmere at holde temperaturen stabilt i rummene. Derfor får du et bedre og sundere indeklima. Det anbefales dog at lufte hjemmet ud 3 gange om dagen i 10-15 minutter med gennemtræk.

Det anbefales, at du lufter ud en gang dagligt med alle vinduer åbne.

 

  1. Drop standbyforbrug

Mange begår den fejl, at de lader deres elektronik stå i standby. Sørg for at lukke helt ned for din computer, slukke tv’et osv. Dette kan spare dig for flere hundrede kroner om året.

Ønsker du yderligere besparelser, så er det en god idé at tage strømforsyninger ud af stikkontakten, for selvom de sidder i, bruger de stadig strøm.

Det er vigtigt, at du er bevidst omkring, hvor meget energi du bruger. Ovenstående tips kan være med til at spare dig for mange penge – så hold derfor øje med dine målere. Derudover kan det være en god ide at få foretaget en energioptimering, så du helt præcis ved, hvor og hvor mange penge, du kan spare, på dit energiforbrug.