Top
Menu Luk

Sådan forhindrer du oversvømmelse i din kælder


Kæmper du med vand i kælderen, når det regner kraftigt? Så er et højvandslukke en optimal løsning. Med højvandslukke kan du nemlig nemt og effektivt forhindre vand i kælderen. Derudover er det den billigste løsning i forhold til, hvis du sammenligner det med prisen på tilbageløbsstop og pumpebrønd.

 

Hvad er et højvandslukke?

Grunden til, at din kælder bliver oversvømmet er, at det kommunale kloaksystem ikke kan nå at lede regnvandet væk hurtigt. Derfor sker det, at kloakvandet løber baglæns og dermed op i din kælder. Dette sker normalt, hvis dine afløb i kælderen ligger for lavt i forhold til kloakken ude i vejen.

Et højvandslukke forhindrer, at kloakvandet løber baglæns. Det er en stump kloakrør med to indbyggede klapper. Disse klapper åbner, når spildevandet løber ud ad huset, og lukker hvis kloakvandet presses ind udefra. Et højvandslukke skal placeres, så tæt som muligt, på de gulvafløb, som skal beskyttes mod oversvømmelse.

 

Snak med din kommune

Det er dig selv, som er ansvarlig for kloakken på din grund frem til skelbrønden, men fra skelbrønden og så ud til vejen er din kommunes ansvar. Et højvandslukke kan forhindre oversvømmelser i din kælder, indtil kommunen får styr på kloakken.

Det er derfor vigtigt, at du kontakte din kommune, hvis du mistænker, at din kælder er i farezonen for oversvømmelse – og endnu vigtigere, hvis den allerede har været oversvømmet. På den måde kan din kommune prioritere dig og dine naboer, når kloakken skal opgraderes eller renoveres.

 

Du må ikke selv montere et højvandslukke

Det er en god idé at kontakte en autoriseret kloakmester, som kan give dig råd til, hvilken løsning, du skal vælge. På den måde undgår du problemer med vand i kælderen i fremtiden.

Du må ikke selv montere et højvandslukke – dette skal gøres af en autoriseret kloakmester. Selvom, at et højvandslukke er det billigste alternativ til tilbageløbsstop og pumpebrønd, så er der mange arbejdstimer i at få monteret det, da det kræver en del.  

Det er vigtigt, at den autoriserede kloakmester, som har monteret dit højvandslukke, giver dig en grundig introduktion til, hvordan du bruger det og vedligeholder det. Der skal gerne ligge en en vejledning omkring dette.

 

Vedligeholdelse

Et højvandslukke er oftest den billigste løsning, dog er det meget vigtigt, at du husker at vedligeholde det. Det skal tilses og rengøres mindst en gang om året. Du skal rengøre det, når det har været i funktion, dvs., hvis der har været skybrud, og hvis der har været oversvømmelser andre steder i nabolaget.  

Derudover er det meget vigtigt, at klapperne er rene for snavs og andet. Hvis ikke, så kan de forhindre højvandslukket i at lukke ordentligt, hvilket vil resultere i en oversvømmelse ved kraftig regn.

 

Kæmper du også med vand i haven?

Hvis du kæmper med vand i haven, er det en god idé at montere en faskine. En faskine er en slags kasse eller et hulrum i jorden fyldt med sten og lignende, som sørger for, at din grund ikke bliver oversvømmet.