Sådan sparer du penge med en energirenovering
Går du med tanker om energirenovering, eller ved du måske ikke engang, hvad det er? Her får du den ultimative guide til energirenoveringen, indeholdende blandt andet fordelene i form af nedsat energiregning og øget boligværdi, hvilke forskellige muligheder du har for renoveringer, hvordan du søger om tilskud, samt hvordan du kan få finansieret beløbet og stadig undgå et banklån.
Hvad er energirenovering?
Er du i tvivl om, hvad det overhovedet er? Så start med at læse med her, så du er godt klædt på.
En energirenovering handler om, at du energioptimerer din bolig. Det vil sige, at du foretager en ændring i din bolig, så du bruger mindre energi, eksempelvis ved at udskifte dine gamle ruder med nye energiruder, som gør, at du skal bruge færre penge på at varme din bolig op.
Det er en fremtidssikring af din bolig, hvor du blandt andet skal vurdere det op imod, hvordan energipriserne udvikler sig, hvor stort din boligs energiforbrug ligger på, samt hvad din boligs værdi er. Noget er måske lettere at svare på andet, men det er dig som boligejer, der skal tage initiativet til at sætte gang i en energioptimering.
Det kan også være en klar fordel altid at tænke energirenovering ind i dine øvrige byggeprojekter. Når du bygger på din bolig eller renoverer den, kan det oftest godt betale sig at tænke skridtet længere og gennemtænke tilstanden på alle din boligs bygningsdele. Det er altid den bedste løsning, hvis du sikrer, at alle berørte bygningsdele er tidssvarende. Hvis du eksempelvis skal male lofter, er det en god idé at sikre sig, at de er isoleret og tættet ordentligt, inden der bliver spartlet og malet, så det ikke først bagefter viser sig, at det er utæt og dårligt isoleret, og du dermed bliver nødt til at starte forfra med projektet.
Nedsæt energiregningen
De fleste er godt klar over, hvordan man sparer på energiregningen – skru ned for varmen om natten, sluk helt for varmen når du lufter ud, sluk dit fjernsyn på stikkontakten, så det ikke står på standby, når du ikke ser fjernsyn og så videre og så videre. Selvom du nok er klar over det, kan det ofte være svært at få det gjort, og du er ikke den eneste, der har det sådan. Men hvad hvis der var en måde, hvor du konsekvent kunne nedsætte din energiregning, hvor du ikke behøver tænke over alle de her ting i hverdagen?
Energirenovering er faktisk en metode, som garanterer dig et mindre energiforbrug og en månedlig besparelse på din energiregningen, som du højst sandsynligt bander over, hver gang den ligger som rudekuvert i postkassen.
Løsningen kan helt klart betale sig. Så snart du har foretaget de nødvendige investeringer i renoveringen, kan du blot læne dig tilbage og nyde, at dine udgifter til energi falder. Ikke nok med det kan du tilmed også få et økonomisk tilskud til renoveringen. Det betyder en sundere økonomi på en billig måde, og hvem vil ikke gerne have det?
Der er mange muligheder for energirenovering, og her får du alle fifs til, hvordan du kan foretage den, og hvordan du får mest muligt ud af energirenoveringen. Du vil typisk spare flere penge på den lange bane, end du investerer i renoveringen. Har du eksempelvis et fyr, som er over 15 år er det store besvarelser. Du kan nemlig nedsætte dit gasforbrug til et sted mellem 10 og 30 % ved at skifte ud med en A-mærket gaskedel, samtidig med at den nye gaskedel udleder mindre CO2 end den gamle.
Har du ikke fyr, så læs med nedenunder, hvor du får serveret alle mulighederne.
Mulighederne inden for energirenovering
Der er mange muligheder inden for energirenovering, hvor du kan få økonomisk tilskud. Det skal bare være en renovation af bolig på en energirigtig måde. Det kunne eksempelvis være udskiftning af gamle vinduer til energiruder eller energiglas, installation af solfangere, kedel eller fyr, der udskiftes med et nyt og mere energieffektivt fyr, isolering af varmerør eller udskiftning af de gamle.
Alle isoleringsopgaver og renoveringer som generelt nedsætter dit energiforbrug giver dig faktisk mulighed for økonomisk tilskud, heriblandt også opsætning af jord- eller solvarme eller installation af varmepumper er en mulighed. Så der er nok at vælge mellem.
Synes du stadig det virker lidt uoverskueligt at finde ud af, hvad der kan svare sig for dig og din bolig? Det kan nemlig være svært at gennemskue alle de energibesparende løsninger, der findes i dag på markedet, og hvilke energimæssige og økonomiske gevinster, der er at hente. Ingen andels- eller boligejere har samme behov eller ønsker, og nogle vil have mest ud af én form for energirenovering, mens andre vil have mest gavn af en anden form. Det er dog nemt at indhente rådgivning omkring et energiforbedrende projekt. Det kræver kun at du selv tager initiativet.
Øg værdien på din bolig
Udover at nedsætte energiforbruget med en energirenovering, du tilmed kan få tilskud til, har den også en betydning for din bolig. Det er nemlig en investering i en bedre bolig, uanset om du bor i andelsbolig, andelslejlighed, ejerbolig eller ejerlejlighed.
Ikke nok med at du forbedrer din boligs udseende og gør den mere moderne og tidssvarende med nyt fyr, nye ruder eller udskiftning af varmerør mens du selv bor i boligen, så øger du også salgsværdien efter energirenoveringen, når den en dag skal sælges videre. Om det er i den nære fremtid eller ligger langt ude i fremtiden, vil en potentiel køber altid gennemgå energiforbruget i boligen og tage det med i sine overvejelser, om det er en interessant bolig at købe.
Din bolig opnår nemlig et bedre energimærke, og det vil uden tvivl være en opgradering af salgsværdien, når du selv eller ejendomsmægleren kan præsentere en forbedret andelsbolig eller ejendom med et godt energimærke, der betyder, at det bliver billigere for køberen at bo der.
Kort sagt vil det altid være en øgning af værdien for din bolig, hvis du vælger energirenovering som løsning.
Tilskud til energioptimering
Som nævnt tidligere kan du også indhente tilskud til en billigere energiregning. Det er hurtigt og nemt at søge tilskud til en energirenovering, og alle kan søge.
Tricket er, at når du fremlægger dine planer for renovering, tages der stilling til, om denne vil forbedre dit energiforbrug. Hvis svaret er ja, får du betalt en del af udgiften. Energiselskaberne opkøber nemlig energibesparelser, og på den måde kan du få et kontant tilskud.
Det er faktisk slet ikke så svært, som det måske lyder. Du har to muligheder for at få en aftale omkring tilskud til din energirenovering med et energiselskab.
Ved den første mulighed kan du starte med at kontakte et energiselskab, hvor du selv bestemmer, hvilket det skal være. Det kan være hos et fjernvarme-, el-, olie- eller gasselskab, og der er intet, der holder dig tilbage fra at kontakte flere forskellige selskaber og høre dem, hvordan de eventuelt kan hjælpe dig. På den måde kan du opnå flere tilbud om tilskud, hvor du kan vælge det, der giver dig mest.
Anden mulighed er at spørge en håndværker. Hvis du selv finder en håndværker, der i forvejen har en aftale med et energiselskab, kan du bruge hans aftale, og så skal du ikke selv bruge tid på at komme i kontakt med energiselskaberne.
Når du har valgt én af de to muligheder, indgår du aftalen med enten energiselskabet eller håndværkeren. Du skal dog altid være opmærksom på, at du indgår aftalen inden du påbegynder projektet, for ellers er der ikke noget tilskud at hente.
Det vil, inden du går i gang med projektet, også være en fordel for dig at finde ud af, hvilken slags dokumentation, energiselskabet kræver i forhold til energirenoveringen. Du skal nemlig indsende dokumentation, når arbejdet er færdigt, og dette kan indebære dokumentation af før-situationen, men også regninger fra indkøb af byggematerialer eller betaling til håndværkerne. Det kan også blot være et billede eller en underskrift, det kræver. Det er helt op til energiselskabet hvilke krav, de stiller til dokumentationen.
Du kan kun indgå én aftale om støtte, og må derfor ikke benytte dig af flere tilskud. Du kan derfor ikke søge tilskud hos flere selskaber og takke ja til dem alle, hvis de godkender tilskuddet. Benytter du dig af flere håndværkere med aftaler med energiselskaber er det heller ikke muligt at bruge hver af deres aftaler.
Selvom du har et energiselskab tilknyttet allerede, behøver det heller ikke være dette, du søger tilskud hos. Du kan nemlig godt lave en aftale med et andet energiselskab end det, du allerede har, og du er ikke tvunget til efterfølgende at skifte til det selskab, du indgår aftalen med, medmindre selskabet selv stiller det som et krav, for at du kan indgå aftale med netop dem.
Når ovenstående er på plads, er det bare at gå i gang og udføre det energibesparende tiltag. Når projektet er færdigt melder du dette til energiselskabet og indsender den dokumentation, selskabet har stillet som krav. Herefter indberettes energibesparelsen til Energistyrelsen, som udbetaler dit tilskud.
Få også håndværkerfradrag
Udover at få tilskud fra et energiselskab, kan du også få gavn af håndværkerfradrag i din forbindelse med din energirenovering.
Håndværkerfradraget blev afskaffet tilbage i 2014 men kom i spil igen pr. 1. januar 2015 med tilbagevirkende kraft. Fradraget gør, at du kan trække arbejdslønnen til din håndværker fra i skat, når du udfører energiforbedringer i din bolig. Det gælder både for lejeboliger, andelsboliger, ejerboliger og sommerhuse.
Du kan hente relativt meget i fradrag. Fradraget til energirenovering er på 12.000 kr. årligt for én person, så hvis I bor flere over 18 år i boligen, kan i hente 12.000 kr. pr. person. Bor i derfor to voksne i boligen, er det 24.000 kr. årligt. Arbejdet, du får udført, skal stå på listen over godkendte ydelser, som du kan finde på SKATs hjemmeside.
Der er kommet mere fokus på at håndværkerfradraget skal være en grønnere udgave, så du kan faktisk kun få tilskud til klimatiltag og energirenoveringer, hvilket betyder, at det ikke længere omfatter eksempelvis opsætning af nyt køkken eller badeværelse.
Også for energirådgivning er der skattefradrag at hente. Dette gælder dog ikke tilstands- og energimærkerapporter i forbindelse med salg af boligen. Husk dog altid på at få skriftlig dokumentation for at du har modtaget rådgivning.
Finansiering
Selvom du kan indhente både tilskud til energirenoveringen og få håndværkerfradrag, undgår du ikke selv at skulle finansiere en del af renoveringen selv. Står du ikke lige selv med en pose penge, du ikke andet at bruge på end en energirenovering, må du ud og låne dig til finansieringen. Du kan enten gå til banken, eller du kan oprette et lån uden om banken.
Bor du eksempelvis i en andelslejlighed, kan du oprette et lån til andelsbolig via et pantebrevslån. Det skræmmer måske nogle, ikke at skulle have banken ind over et lån, men et pantebrevslån kan faktisk være et udmærket alternativ til banklånet.
Det er vigtigt, at du får en langtidsholdbar og sikker finansieringsløsning af energirenoveringen. Et pantebrev er et gældsbrev, hvor sikkerheden for lånet stilles gennem for eksempel fast ejendom.
Lån i pantebrev er faktisk den klart mest benyttede form for lån inden for boligfinansiering i Danmark, og du kan enten få renten fast eller variabel, og næsten alle lån til finansiering af fast ejendom er baseret på et bagvedliggende pantebrev.
Man vil typisk selv kunne vælge løbetiden, dog inden for en periode på 5 til 25 år, og det giver dig mulighed for selv at kunne indrette de månedlige betalinger alt efter hvor meget, du har råderum til at betale hver måned. Ved et almindeligt pantebrevslån vil der som regel være vilkår om afregningskurs, afdrag, forretning og løbetid. Fordelen ved et lån via pantebrev er også, at långiveren, til forskel fra et banklån, ikke kan opsige lånet – medmindre du da ikke har overholdt dets vilkår.
Fordele og ulemper
Du har selvfølgelig ikke fået den ultimative guide til energirenovering, hvis du ikke har fået opstillet ulemperne ved det også. Men hvis du kan se bort fra disse forholdsvist små ulemper, kan du hente meget ved fordelene.
Du skal selvfølgelig være indstillet på, at det kan være tidskrævende og til tider besværligt at søge tilskud og gennemgå en byggeperiode, men sådan er det jo næsten ved alle byggeprojekter. Især koordinering af den eller de håndværksmæssige gennemførsler kan være irriterende. Men husk på, at disse kun er mulige og forbigående ulemper, og at du i stedet kan glæde dig over generelle og varige fordele i form af en bedre samvittighed over for miljø og klima, højere ejendomsværdi med bedre indeklima, at du er mindre sårbar over for stigende energipriser, samt at du i det hele taget signalerer til omverdenen at du gør noget positivt for klimaet.
En energirenovering med isolering kan også have de ulemper, at du ved indvendig isolering nedsætter rummets areal, eller du udvendigt forringer bygningens fremtræden. Det kan også kræve øget vedligeholdelse ved eksempelvis isolering af en mur, som bliver afsluttet med plader eller puds. Til gengæld hindrer du skimmelsvamp med isolering samtidig med, at du nedsætter muligheden for fugt i konstruktionen, får færre kolde flader og bedre muligheder for møblering. En udvendig isolering kan sågar også forbedre bygningens fremtræden.
Ved energirenovering af ruder kan du støde på ulemper som, at tætte vinduer kræver mere udluftning, medmindre det er nogle, der er mekaniske. Desuden kan lavenergiruder reducere indfaldet af dagslys væsentligt. Du får til gengæld muligvis nedsat støj udefra, samtidig med at du skal bekymre dig mindre om vedligeholdelse af vinduerne. Du får bedre vinduesfunktioner, som gør det nemmere at åbne og lukke dem, de er udstyret med friskluftventiler og er tyverisikrede. Der er desuden ingen træk fra vinduerne, og det gør dig bedre i stand dig at indrette dit hjem, hvor du ikke får træk i nakken, hvis du stiller sofaen foran vinduet.
Forbedrer du varme, ventilation og/eller VE skal du være forberedt på mulige ulemper i form af, at solvarme- og PV-anlæg er svære at tilpasse til en traditionel tagkonstruktion, at teknik- eller kælderrum bliver lidt koldere, når tekniske installationer isoleres, samt at en mekanisk ventilation kan støje mere end en naturlig ventilation. I stedet kan du muligvis glæde dig over, at den mekaniske ventilation effektivt hindrer skimmelsvamp, at du får lavere temperaturer i teknik- eller kælderrum, at du får mere støjsvage installationer samt at nye anlæg ofte har indbygget tidsbesparende og intelligent styring. Ydermere vil udskiftningen af et ældre anlæg give dig mere plads i et teknik- eller kælderrum.
Mange går normalt og fokuserer på anlægsudgifter og på, hvad man kan spare ved en beslutning om energirenovering. Men det er altså ikke kun besparelserne man skal fokusere på, og der er ofte en række væsentligt positive effekter, som også knytter sig hertil. De er typisk vanskelige og nogle gange helt meningsløse at omregne i kroners værdi, men de kan øge livskvaliteten væsentligt.
Et sundt indeklima, mindre risiko for skimmelsvamp, en øget klimaindsats, øget komfort, bedre vinduesfunktion, nedsat vedligeholdelse og færre bekymringer om at energipriserne skulle stige er bare nogle af de overvejende positive effekter ved energirenovering. Ulemperne som nævnt ovenover er som regel mindre eller måske bare forbigående knyttet til renoveringen, men det er vigtigt at du også tager dem med i dine overvejelser, forinden du træffer et valg – også selvom der er klart flere vindinger ved energirenoveringen.